Relax Kids of Kinderyoga-les elementen

“Spel- en beweging” bij Relax Kids lessen

Met speelse en dynamische spellen wordt een Relax Kids les gestart. Deze spellen stimuleren o.a. hun zelfvertrouwen en weerbaarheid. Daarnaast bevorderen deze spel- en bewegingselementen kracht, concentratie en balans. Net als bij Kinderyoga, is bij Relax Kids de ademhaling een onderdeel, waarbij in spelvorm verschillende manieren van ademhaling naar voren komen en leer je hoe jouw manier van ademhalen je kan helpen rustig te worden en blijven.

De yogahoudingen

De houdingen in een kinderyoga-les zijn gebaseerd op houdingen die we kennen vanuit de yoga voor volwassenen. In de kinderyoga komen houdingen aan bod, veelal als “dierhoudingen”, of bijvoorbeeld houdingen als een boom, bloem of berg. Spelenderwijs en altijd aangepast aan de leeftijd en belevingswereld van het kind.
De houdingen bevorderen kracht, concentratie, balans en soepelheid, zowel lichamelijk als mentaal.
De ademhaling speelt ook een belangrijke rol. Bij de wat kleinere kinderen ligt hier minder duidelijk de nadruk op. Ook hierbij geldt, dat het (spelenderwijs) aansluit bij de leeftijd van het kind.

Spelenderwijs/ onderlinge kindmassage

Het is inmiddels bekend dat kinderen die weinig worden aangeraakt en weinig gelegenheid krijgen om de wereld te ontdekken via tastzin, achter blijven in ontwikkeling. Als je op een gezonde wijze je tastzin hebt kunnen ontwikkelen, ervaar je het gevoel geborgen, begrensd en veilig in jezelf te zijn.
De massage (in de vorm van een liedje, versje of verhaaltje) zijn laagdrempelig en gemakkelijk uit te voeren. Massage-oefeningen kunnen heel goed in duo’s worden uitgevoerd, bijvoorbeeld op elkaars rug, hoofd of schouders (op de kleding). Zo leren kinderen op een natuurlijke wijze met elkaars grenzen om te gaan. Ze ontwikkelen respect voor zichzelf en elkaar, het geeft een gevoel van zelfvertrouwen, geborgenheid, ze leren samenwerken en slapen beter. Hele belangrijke ingrediënten voor een gevoel van veiligheid en rust.

Mindfulness en concentratie

Wat is eigenlijk mindfulness? Dat is bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder te oordelen en met een open, vriendelijke en opmerkzame houding in het leven staan.
Op een speelse manier krijgen de kinderen elementen van mindfulness aangeboden in de vorm van stiltespelletjes, aandachtoefeningen en affirmaties.
Veel kinderen hebben moeite met concentreren. Ze slapen niet goed, maken zich druk of hebben zorgen. Ze hebben ook moeite met ontspannen, of zomaar even niets doen. Hun hoofd is te vol, de prikkels teveel. Ze ‘moeten’ zo veel. Van zichzelf, van de school, van de maatschappij. Mindfulness leert kinderen zichzelf tot rust te brengen, te stoppen met piekeren, te vertrouwen op kwaliteiten in zichzelf en zich staande te houden in deze veeleisende maatschappij.

Ontspanning

Een heel belangrijk onderdeel bij zowel Relax Kids als bij Kinderyoga, is de eind-ontspanning. Aangepast aan de leeftijd, zijn dit ontspanningsoefeningen begeleid door muziek of een verhaal. Kinderen kunnen gaan liggen op hun yogamatje, evt. onder een dekentje en met hun ogen dicht als ze dit fijn vinden. Door het verhaal en/ of de muziek laten ze zich meenemen in het verhaal en kunnen zo tot een fijne ontspanning komen. Er is zo bewust aandacht en tijd om tot rust te komen.

  • Coaching

    Als ouder wil je niets liever dan je kind blij en gelukkig zien. Door allerlei factoren en omstandigheden kan het zijn dat een kind niet lekker in zijn vel zit...

    Lees meer


  • Yoga & Relax Kids

    In de Kinderyoga en Relax Kids lessen, staan plezier en samenwerking centraal. De lessen bestaan uit o.a. spel, bewegingen en speelse oefeningen...

    Lees meer